Teroare din cauza urșilor Animalele sălbatice fac prăpăd în gospodăriile de pe Valea Argeșului!

De câteva zile, ursii fac prăpăd în mai multe comune din Argeș. Animalele sălbatice intră în gospodăriile oamenilor din zona de nord a județului și omoară oile și mieii sătenilor. Din această cauză, seară de seară oamenii stau cu sufletul la gură  de teamă că ursul va ataca din nou. Situația pare să fi scăpat de sub control, cu toate că este abia începutul. . Cele mai multe atacuri ale urșilor au avut loc în comunele Corbeni și Arefu. „Noi am semnalat de 4-5 ani creșterea numerică exagerată a efectivelor de urși și nimeni nu ia măsuri. De câțiva ani vânătoarea acestor animale a fost sistată și acum se înmulțesc necontrolat. La nivel de guvern au fost mai vocali așa numiții apărători ai mediului care susțin că această specie este pe cale de dispariție. Noi avem efective cu mult peste efectivul optim”,a explicat Mihai Coman, reprezentantul Direcției Silvice Argeș

Miei, oi și vaci omorâte de urși

Argesenii care locuiesc in partea de nord a judetului spun că sunt foarte mulţi urşi, atât de mulţi încât nu mai pot să-şi cultive terenurile. Oamenii sunt forţaţi să-şi abandoneze terenurile agricole şi le este frică să iasă din sate. “O să ajungem să facem localitățile cetăți și să le împrejmuim cu garduri electrice. Această soluție este una de moment și în niciun caz nu este una viabilă. Soluția ar fi aducerea numărului de urși la cel optim”, a adăugat Mihai Coman. Oamenii încearcă prin toate mijloacele să se ferescă de urși. Noaptea stau cu rândul de pază în sat și fac zgomote cu fluiere și vuvuzele. Mare parte din asociațiile pentru protecția mediului condamnă masacrul animalelor sălbatice. De partea cealaltă, asociațiile care susțin vânătoarea acestor animale sălbatice mari au argumentul cazurilor în care urșii au atacat oameni și gospodării. “Există oricând posibilitatea ca un om să fie rănit sau omorât de urs. În dorința de a salva animalele omul iese noaptea afară cu o lanternă, dacă o are și pe aia, dacă nu fără și încearcă să-și apere proprietatea în fața unui animal de 300-350 sau chiar 400 de kg. În acest moment ne confruntăm cu foarte multe pagube materiale pe care guvernul este nevoit să le susțină financiar. Nu puține sunt cazurile când oamenii renunță să mai facă reclamație către primărie din cauza faptului că pierd o zi două cu documentele. Mai este o problemă: sunt cazuri unde se așteaptă mai bine de un an de zile pentru aceste despăgubiri”, a explicat reprezentantul Direcției Silvice Argeș.

“România, grădina zoologică a Europei”

 Cele mai importante motive pentru care asociațiile de vânători și reprezentanții administrațiilor locale susțin uciderea urșilor sunt că pun în pericol viața oamenilor, atacurile urșilor sunt numeroase, se produc pierderi substanțiale fermelor agricole iar despăgubirile acordate de stat pentru astfel de atacuri sunt mici.  „Nu știu cât va mai dura până se va întâmpla o tragedie. Deja numărătoarea inversă este pornită și este o chestiune de timp până când se va întâmpla o tragedie, iar atunci nu știu cine va răspunde. Vor sălta din umeri și vor încerca să arunce responsabilitatea tot către gestionarii fondurilor, tot către poliție și jandarmerie. Primarii fac petitii, se duc la Pitești și la București cu hârtii unde ridică aceste probleme, însă de fiecare dată răspunsurile clare sunt amânate”, a explicat Mhai Coman.

Pe de altă parte, argumentele anti-vânătoare sunt: Nu există un sistem sigur care să confirme care este numărul real al urșilor din România. Estimarea numărului de animale este făcută de asociațiile de vânători care au interesul să-i vâneze. “În ultima perioadă s-au facut demersuri de către Guvernul României în mai multe țări din UE pentru a primi urși relocați din România să-și repopuleze zonele din care au dispărut, iar răspunsul a fost categoric nu! România s-a transformat în grădina zoologică e Europei, ei vin doar să-i viziteze. Relocarea pe teritoriul României este una de moment. Practic mutăm problema dintr-o parte în alta, dintr-un județ în altul. Trebuie să îmțelegem că sunt prea mulți și trebuie făcut ceva cu numărul lor”, a încheiat Mihai Coman.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *