Legalizarea canabisului în linie dreaptă!

Pacienții cu boli cronice în fază terminală ar avea acces în premieră, în România, la calmante pe bază de canabis. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat și a ajuns la Camera Deputaților unde va fi discutat într-una din comisiile de specialitate. Pentru a fi adoptat însă, trebuie să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților și, evident, să primească un vot favorabil. Potrivit proiectului de lege, canabisul ar urma să fie administrat doar în scop medicinal, sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Așadar, fumatul nu este permis. Totul a pornit cu o petiție inițiată de fiica unei femei care a murit din cauza cancerului și care a strâns peste 20 de mii de semnături. A urmat un proiect de lege inițiat de doi parlamentari de la PSD și unul de la USR.

Proiectul de act normativ prevede și înființarea Agenției Canabisului (care funcționează în țări precum Republica Cehă, Germania, Olanda), care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum și de controlul, verificarea și supravegherea operațiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical. De asemenea, se propune înființarea Registrului Național Unic, care să furnizeze date cu privire la producătorii şi fabricanţii de substanţe şi preparate ce conțin canabis, precum și informații privind cultivatorii de plante de canabis în scop medical, pentru garantarea transparenței și securității în domeniu.

Austriecii au legalizat marijuana medicinală încă din 2008. Au urmat Italia și Cehia în 2013, Croația în 2015 și Macedonia de Nord și Polonia în 2016. Un an mai târziu, pe listă s-au înscris Germania, Grecia, Cipru și Luxemburg. În 2018, avem patru țări care au permis tratamentele pe bază de canabis: Marea Britanie, Danemarca, Portugalia și Malta. Iar în Irlanda a început, în 2019, un program pilot, care va dura cinci ani.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *