De Înviere, Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în Argeș

Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim va fi adusă sâmbătă seara, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române. Cancelaria Sfântului Sinod a anunțat că lumina va fi oferită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Lumina Sfântă de laIerusalim este o tradiție care a început în România în anul 2009 și care nu a fost întreruptă nici în vremuri de pandemie. Reprezentanţii eparhiilor vor purta mască de protecţie şi vor respecta distanţa fizică prevăzută de lege. Ulterior, Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Sfânta Lumină fiecărei parohii.

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importanţă pentru Biserica Ortodoxă. De-a lungul timpului există mai multe mărturii istorice care consemnează minunea de la Ierusalim. Sfeşnicul sau candela „neadormită” a Sfântului Mormânt a fost aprinsă pentru prima dată în 326, anul în care a fost descoperit Mormântul lui Hristos, şi de atunci a rămas nestinsă vreme de 17 veacuri. Candela se stinge numai o singură dată pe an, în dimineaţa Sâmbetei Mari, ca să se aprindă puţin mai târziu cu Sfânta Lumină. Cea mai veche mărturie despre această candelă neadormită o întâlnim în Cronica Egeriei.

Lumina Sfântă, un miracol

Lumina Sfântă este considerate un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paști la Ierusalin, când în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 și 14.00, deasupra Sfântului Mormânt, se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *